Creative Coding

Vorige week ben ik begonnen met een cursus Creative Coding. Deze cursus sprak me meteen aan omdat ik geloof dat coderen een vorm van creativiteit is. Gelijk in de eerste week leerde ik iets leuks kennen. Sol Lewitt is een kunstenaar die een serie muurtekningen heeft bedacht. Hij schreef opdrachten waarmee deze muurtekeningen gemaakt kunnen worden. Veel van zijn tekeningen kun je ook maken met de computer. Er is een website waarop tekeningen staan en oplossingen hoe je ze kunt tekenen via programmeren. Deze website kun je hier vinden.

Voor deze week heb ik daarom een oefening bedacht waarmee je een variant maakt op een van zijn tekeningen:

Wall Drawing #391 (1983)

Tekening in twee delen. Verdeel twee muren elk horizontaal en verticaal in vier gelijke delen. Teken op de eerste muur 30 cm brede strepen in vier richtingen, gebruik voor elk deel van de muur een eigen richting. Teken hetzelfde op de tweede muur, maar gebruik vier kleuren.

Een oplossing zoals iemand die heeft ingestuurd:

 

Opdracht

Teken een eenvoudige variant van de tweede muur:

 1. Teken een zwart vierkant, ik heb een vierkant van 400 bij 400 gemaakt. Je kunt in de opdracht van week 35 kijken voor een tip.
 2. Verdeel het vierkant in 4 gelijke vierkanten (met een horizontale waar y = 0 en een verticale lijn waar x = 0).
 3. Klik op Run en controleer of dit lukt.
 4. Teken in het eerste vierkant 20 zwarte vertikale strepen (x tussen -200 en 0, y tussen 0 en 200) met een afstand van 10 ertussen.
 5. Klik op Run en controleer of dit lukt.
 6. Draai je pen 90 graden en verander je kleur naar geel.
 7. Teken in het tweede vierkant 20 horizontale strepen met een afstand van 10 ertussen.
 8. Klik op Run en controleer of dit lukt.
 9. Draai je pen 45 graden en verander de kleur naar rood.
  Tip: Ik gebruik een teller (een variabele die ik  ‘c’ noem) om het aantal lijnen te tellen. Begin op 0 en tel elke keer dat je een lijn tekent er 1 bij op. Deze teller gebruik ik om te berekenen hoe lang mijn lijn moet zijn door de teller te vermenigvuldigen met sqrt(2).
 10. Teken in het derde vierkant 40 rode diagonale strepen. Ik teken de lijnen nu achteruit in plaats van vooruit. De strepen maak je steeds een beetje langer. Ik schuif eerst 20 keer op in x richting en dan 20 keer in y-richting.
 11. Klik op Run en controleer of dit lukt.
 12. Ga naar x,y = 200, 0
 13. Draai je pen 90 graden en verander de kleur naar blauw.
 14. Teken in het vierde vierkant 40 blauwe diagonale strepen.

Oplossing

Je kunt de oefening hier maken. Mijn oplossing voor opdracht 1 kun je hier vinden

Een video met de uitleg van wat ik gedaan heb vind je hier.

Er zijn als je gaat programmeren altijd meerdere oplossingen mogelijk. Het kan dus prima zijn dat jouw oplossing ook goed is, ook als is hij anders dan hierboven. Heb je vragen over jouw oplossing? Laat dan een reactie achter onder dit bericht.

 

Wil je elke week een herinnering als de nieuwe oefning beschikbaar is? Vul dan hieronder het formulier in (graag de gegevens van een volwassene gebruiken in verband met de AVG. Je kunt mijn algemene voorwaarden en privacyverklaring lezen onderaan mijn website.)

Liefs Esther 

Ja ik wil graag een herinnering als er een nieuwe oefening online is!

0 reacties