3 tips om je dochter te leren dat het ok is om hulp te vragen

28 december 2020

, Do in haazijn En ooHulp vragen, iets waar veel mensen tegenaan lopen. Ook dit is iets, net zoals fouten maken, dat je kunt leren. In dit blog geef ik 3 tips hoe jij jullie dochter kunt leren om om hulp te vragen.

1 Vragen jullie zelf om hulp?

Hulp vragen, het is voor veel meiden een lastig ding. Zeker als je veel zelf kunt en snel doorhebt, komt het misschien niet eens in je op om hulp te vragen. Zo haalde onze dochter slechte cijfers voor topografie. Automatiseren ligt haar sowieso slecht en ook kwam ik erachter dat wij zelf (elkaar) weinig om hulp vragen. Wij kunnen ook veel zelf en hebben in ons systeem zitten dat het makkelijk is om het even snel zelf op te lossen. Het was dus best confronterend dat onze dochter niet om hulp vroeg bij overhoren en wij zoiets hadden van: wij hadden je toch kunnen helpen door je te overhoren?

Als je dochter altijd zelf netjes haar huiswerk maakt en altijd alles zelf regelt, voel je je trots en is dat ook makkelijk. Alleen kun je dus uit het oog verliezen wanneer ze hulp nodig heeft.

Als je elkaar om hulp vraagt, doe dat dan natuurlijk wel op momenten dat je dochter het merkt. Elkaar om hulp vragen als ze in bed ligt, daar merkt ze natuurlijk niets van.

2 Wanneer doe je iets alleen en wanneer vraag je om hulp?

Je wilt graag dat je dochter zelfstandig is. Dus voelt je je trots dat ze zoveel zelf kan. Alleen wanneer vraag je om hulp en wanneer probeer je het nog zelf? Dit is helaas niet iets dat vaststaat. Het hangt af van hoeveel moeite je dochter heeft om hulp te vragen. En hoe het komt dat ze vindt dat ze het zelf moet kunnen.

Kijk samen eens bij wie ze om hulp kan vragen voor een specifiek probleem. In de klas is ze waarschijnlijk verder dan haar klasgenoten en is het niet ‘logisch’ om hulp te vragen. Zeker als je zelf vaak meer weet, denk je er niet altijd aan, dat anderen misschien wel meer weten dan jij op het punt waar je vastloopt. Misschien zijn er mensen in haar omgeving waaraan ze helemaal niet aan gedacht heeft om daar hulp aan te vragen.

Door achteraf het gesprek aan te gaan wanneer jullie dochter te lang heeft geprobeerd het alleen te doen, kun je haar laten inzien, wanneer zij het liefst om hulp had willen vragen, maar het niet gedaan heeft. Daardoor kan ze een volgende keer wel hulp inschakelen.

3 Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Hulp vragen hoef je niet alleen te doen als het gaat om dingen die niet lukken. Je kunt ook hulp gebruiken omdat het leuker is om dingen samen te doen. Als je dochter leert hoe fijn het is om dingen samen te doen en wat daar de voordelen van zijn, wordt het makkelijker om in het vervolg om hulp te vragen als ze ergens niet uitkomt.

Zo was onze dochter begonnen met hardlopen, met zo’n app op de telefoon. Na twee keer kwam de klad erin. Ze had geen hulp nodig om het te kunnen. Om haar te leren dat het makkelijker is om het hardlopen vol te houden als je het samen doet en dat het ook leuker is, heb ik haar aangeboden om samen te gaan lopen. Als ik dit blog schrijf zijn wel al zes keer geweest, op vaste tijden. Samen lopen heeft ons geleerd dat we op andere momenten het lastig vinden om door te zetten. Doorzetten is ook iets waarbij het heel handig kan zijn om hulp te vragen. Als je weet wanneer je het lastig vindt om door te zetten, kun je ook beter aanvoelen wanneer het tijd is om hulp in te schakelen. In een volgend blog zal ik meer schrijven over doorzetten, omdat dat ook iets is waar je dochter misschien tegenaan loopt.

 

Facebookgroep

Vind jij het leuk om met andere ouders met een meer- of hoogbegaafde dochter in gesprek te gaan over dit onderwerp? Ga dan naar de faceboekgroep