Programmeren structureel toevoegen op school is niet eenvoudig. De werkdruk van de docenten is al heel hoog, dus nog meer nieuwe lessen erbij? Verder zijn er veel kennismakingslessen, maar hoe zorg je voor regelmaat? In deze blog deel ik 5 tips die het makkelijker maken om programmeren naadloos (en structureel) aan te laten sluiten op je bestaande lesprogramma.

Tip 1: Denk niet te moeilijk

Wat is het eerste dat in je opkomt als je denkt aan je huidige thema? Kun je daar een oefening bij bedenken? Hier geldt: hoe simpeler hoe beter! Een simpele opdracht laat veel ruimte om leerlingen hun creativiteit los te laten op de opdracht en houd het laagdrempelig voor leerlingen die het lastig vinden. Het eerste dat bij mij opkomt bij het thema ‘Ik hou van Holland’ is een molen. Hier is prima een programmeeropdracht van te maken. Wil je weten hoe? Binnenkort plaats ik een video waarin ik laat zien hoe ik dat doe.

Haken, breien, naaien, ik kreeg dat vroeger nog op school. Tegenwoordig is dit al veel minder. Creativiteit is heel belangrijk en programmeren is een mooie manier om kinderen creatief bezig te laten zijn.

Tip 2: Maak gebruik van bestaande programma’s

Heb je een idee bedacht en is het eerste dat in je opkomt: ‘Help, ik heb geen idee hoe ik dat kan maken (in Scratch)?’. Zoek dan eerst in bestaande programma’s of er iets tussenzit dat je kunt gebruiken. Gebruik het basisidee van iets dat je aanspreekt en pas dit aan. Gebruik woorden uit je thema om te zoeken naar bestaande programma’s of de woorden die bij tip 1 in je op zijn gekomen.

Tip 3: Voeg stap voor stap programmeren toe aan het lesprogramma

Neem kleine stapjes! Je hoeft niet meteen een hele leerlijn aan te schaffen. Heb je thema’s per 2 groepen zoals bij Blink? Bedenk dan eerst iets dat je kunt doen voor groep 7 en 8. Iets dat misschien een halve dag kost en doe dit 1 keer per jaar. Daarna kun je uitbreiden door klassen toe te voegen of het aantal keren per jaar te verhogen. Heb jij voor elke klas 3 keer per jaar een ochtend of middag programmeren gepland? Dan ben je supergoed bezig!

Take it easy – Ooit werd er geen Engels gegeven op de basisschool. Nu is dit niet meer weg te denken uit het onderwijs. Sommige scholen nog steeds alleen groep 7 en 8 en sommige scholen vanaf groep 1.

Tip 4: Maak er een ochtend of middag van voor de hele school

Heb je een thema waar de hele school mee bezig is? Kies dan programmeeractiviteiten die hierop aansluiten. Als iedereen tegelijk bezig is met programmeren, leef je er samen naar toe en kun je elkaar helpen met idee├źn. Wil je graag externen inschakelen en wordt het zo te druk op school? Kies dan voor een ochtend of middag per bouw.

Tip 5: Schakel een externe (digitale) docent in om de lessen te geven

Heb je niet genoeg docenten op school met voldoende kennis en/ of enthousiasme om het programmeren structureel van de grond te krijgen. Of past het er gewoon niet bij, omdat ze al zo veel andere taken op hun bordje hebben? Maak gebruik van een externe en/ of digitale docent die de lessen geeft.


Samengevat:

  1. Denk niet te moeilijk
  2. Maak gebruik van bestaande programma’s
  3. Voeg stap voor stap programmeren toe aan het lesprogramma
  4. Maak er een ochtend of middag van voor de hele school
  5. Schakel een externe (digitale) docent in om de lessen te geven

Welke van deze tips helpt jou om programmeerlessen te geven op school? En Waarom?