C.O.D.E. oftwel: Create, Obeserve, Discover, Enjoy. Dit is de methode die ik heb ontwikkeld om meiden te laten kennismaken met programmeren. Toen ik als meisje begon met programmeren, begon ik met het overtypen van regels code (Create), keek wat er op het scherm gebeurde (Observe) en ontdekte op die manier hoe een programma werkt (Discover) en ik vond het heel leuk (Enjoy). Deze voor mij natuurlijke manier van leren, gebruik ik nu ook om mijn workshops en cursussen te maken.
Als ik iets maak en ik vond het leuk om te doen, is mijn nieuwsgierigheid gewekt om er nog meer van te willen weten. Tijdens het programmeren, breidt ik bijvoorbeeld mijn bestaande programma uit met nieuwe stukjes code, die functionaliteit toevoegen die ik op het oog heb. Als je programmeert is het belangrijk om regelmatig te testen en werkende stukjes code af te ronden. Dit is voor mij  een natuurlijk proces. Steeds een beetje erbij maken, kijken of het werkt, ontdekken wat er beter kan of fout gaat. En genieten van het hele proces.

Natuurlijk ben ik ook regelmatig gefrustreerd dat niet (meteen) lukt wat ik voor ogen heb. Dat is ook een gevolg van deze methode. Je komt al doende dingen tegen, ik heb niet eerst volledig uitgezocht hoe iets werkt of in elkaar zit. Maar elke fout die ik maakt, maakt me een beetje beter. Voor mij is het ook een fijne manier om dingen beter te onthouden. Iets met die ezel die zich over het algemeen geen twee (of drie) keer aan dezelfde steen stoot

Mijn gratis e-book begint met een paar pagina’s uitleg, maar je kunt ook meteen met de eerste oefening beginnen en terugbladeren als je er niet uitkomt. Je kunt het e-book downloaden door het formulier hieronder in te vullen.

Liefs Esther