Hoe maak je fouten maken leuk?

20 december 2020

Fouten maken, we doen het allemaal! Veel meer- en hoogbegaafde meiden zijn bang om fouten te maken. Vinden dat alles perfect moet. Dit komt voor een deel doordat ze vaak vooral op jonge leeftijd alles makkelijk kunnen wat ze moeten leren. En ook doordat in deze maatschappij fouten maken gebruikt wordt als methode om te kijken of je nog op het goede spoort zit.

Toen onze dochter op school ging werken met de snappet, werden fouten ontzetten aggressief in beeld gebracht. Ook verloor je veel meer punten als je iets fout deed, dan je punten kon verdienen als je iets goed deed. Wi je een spelletje Wordfeud? Dan verdien je 3 punten om bij je score op te tellen. Verlies je? Hup 25 punten eraf!

Als je het al moeilijk vind om fouten te maken, dan zorgen deze dingen ervoor dat het nog erger wordt. Fouten maken wordt afgestraft, soms heel hard.

Hoe gaan jullie thuis met fouten maken om?

Als er een glas op de grond kapot valt of gebeurt er een ander ongelukje? Dat kost tijd om het op te ruimen, tijd die je op dat moment misschien niet hebt. Daardoor reageer je vaak geƫrgerd of echt boos. Ook dit soort signalen zorgen voor een negatief beeld bij fouten maken. Mopper je op jezelf als er iets verkeerd gaat?

Door zelf het goede voorbeeld te geven (makkelijker gezegd dan gedaan!) en lief voor jezelf en je kinderen te zijn op het moment dat iemand een fout maakt, zorgt ervoor dat jullie dochter leert dat fouten maken niet zo erg is.

Maak het bespreekbaar

Fouten maken is niet alleen onvermijdelijk, je leert er ook nog eens sneller door. Dingen die fout gingen onthoud je beter. Het leert je om op zoek te gaan naar methoden die wel werken. Door erover te praten en op een speelse manier om te gaan met gemaakte fouten, kun je de druk van fouten maken eraf halen. Zo kun je bijvoorbeeld de zin “Wat ging er fout?” vervangen door “Wat heb je ervan geleerd?” of “Wat ging er anders dan je had verwacht?”. Door ook zelf op deze manier naar een situatie te kijken, is het makkelijker om het luchtig te houden.

Nieuwe dingen uit de weg gaan

Als je nieuwe dingen probeert, is de kans groter dat je fouten maakt. Perfectionisme zorgt er daarom ook voor dat je gaat vermijden om nieuwe dingen te ontdekken of nieuwe manieren uit te proberen. Zo had onze dochter ooit gitaarles en wilde de juf dat ze twee liedjes ging spelen door haar vingers op de goede manier neer te zetten, in plaats van de manier die ze zichzelf had aangeleerd. Ik was bij het eerste liedje 20 minuten bezig om haar over te halen om de manier van de juf te proberen. Daarna had ze het in 10 minuten onder de knie. Ik hoopte dat ze nu ook het tweede liedje wilde proberen, maar nee ik was 15 minuten bezig om dat voor elkaar te krijgen. Daarna kon ze het tweede liedje in 5 minuten spelen op de nieuwe manier. Het voordeel is wel dat nu nog steeds, jaren later, we kunnne lachen om hoe lang we bezig waren om iets nieuws te proberen en hoe snel ze dat toen kon. Daardoor is ze nu veel sneller bereidt om iets nieuws te proberen :-).

Fouten maken is leuk!

De leukste tip die ik in de afgelopen jaren heb gehoord, is om er een wedstrijd van te maken. Wie heeft de grootste fout gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Je mag alleen jezelf nomineren, dat is belangrijk, zodat anderen niet bepalen of iets dat jij hebt gedaan goed of fout is. Zo staat in het boek “De glimlach van een kind”, van David de Kock en Arjan Vergeer, de “Flapdrol van de week” award. Elke week nomineert elk lid van het gezin zijn of haar grootste fout van de afgelopen week. Daarna stem je met zijn alleen wie deze week de prijs gewonnen heeft.

Facebookgroep

Vind jij het leuk om met andere ouders met een meer- of hoogbegaafde dochter in gesprek te gaan over dit onderwerp? Ga dan naar de faceboekgroep