Tijd voor een programmertaal als standaardvak?

Al sinds mensenheugenis worden op school verplicht aan alle leerlingen naast Nederlands vakken zoals, Frans Duits en Engels onderwezen.

Is dat nog wel van deze tijd? Een tijd waarin computers onderdeel zijn van alles in het leven? Een tijd waarin alles op programma’s draait.

Ik denk dat het tijd is voor een nieuwe taal op school, namelijk de computertaal. Om die als standaardvakop school te onderwijzen in plaats van Frans en Duits

Inmiddels spreken de meeste Fransen en Duitsers een aardig woordje Engels. Frans en Duits zijn geen wereldtalen en Python – de programmeertaal – is dat wel. Dat is een taal die over de hele wereld gesproken wordt. Veel scholen zullen de leerlingen niet willen belasten met nog een extra vak. Ik stel daarom voor: schaf een van de talen af als verplicht vak.

Wie Python leert kan alle andere computertalen leren

In dit digitale tijdperk is het belangrijk dat iedereen iets weet van computertalen. Programmeren stimuleert logisch en gestructureerd nadenken en vraagt veel van je creativiteit. Goed programmeren leert je om op een manier te schrijven die duidelijk is voor anderen en voor jezelf. Door eenduidige woorden te gebruiken en toelichtingen te schrijven, waar je niet alleen met woorden uit de voeten kunt. Wanneer je een computertaal beheerst, kun je elke andere computertaal leren. Doordat zoveel in de wereld afhangt van computers, is het een goede basis voor een baan. Daarnaast stimuleert programmeren om na te denken over handige oplossingen. Bijvoorbeeld de code zo te schrijven dat niet op verschillende plaatsen dezelfde code staat, maar door een functie te gebruiken die op meerdere plaatsen toepasbaar is.. Hierdoor maak je minder snel fouten en als je een fout maakt, hoef je hem maar op 1 plek te verbeteren.

Een computer doet heel letterlijk wat je van hem vraagt, daarom dwingt programmeren je goed na te denken wat je van de computer vraagt en in welke volgorde. Eigenlijk leert coderen je om heel helder te communiceren, iets wat in het dagelijks leven ook heel handig is.

Frans of Duits erbij?

Mijn voorstel is dat alle leerlingen vanaf de brugklas Python krijgen en in de tweede klas kunnen ze Duits of Frans erbij kiezen.

Zo maak je voldoende uren vrij om Python te onderwijzen en hebben alle leerlingen minimaal 3 jaar les in een wereldtaal van deze tijd.

Ben jij er ook voorstander van dat dat er een computertaal onderwezen wordt op school, zodat iedereen daar basiskennis van heeft? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Ben je het er niet mee eens dan hoor ik het natuurlijk ook graag en dan goed onderbouwd waarom je Frans en Duits zou blijven onderwijzen en niet met de tijd mee zou gaan door een computertaal standaard in het lesprogramma op te nemen. Ik ben benieuwd naar je reactie.