Er zijn nog steeds te weinig vrouwen in de techniek, dat is een geluid dat je veel hoort. Ik ben het daar mee eens, vooral omdat ik denk dat vrouwen een positieve bijdrage leveren aan het inzetten van technologie om het leven van mensen mooier te maken. De vrouw in deze blog maakt het leven van mensen mooier op een heel persoonlijk vlak. Dit is mijn eerste blog in een serie over inspirerende vrouwen. Hierin vertel ik over vrouwen die mij inspireren en waarom ze dat doen.

Elk jaar worden er drie mensen genomineerd voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Dit is een prijs die het werk die excellente ingenieurs helpt zichtbaar te maken. Dit jaar is Maja Rudinac een van de kandidaten. Zij is genomineerd omdat zij met haar bedrijf een rollator-robot Lea (Lean Empowering Assistant) heeft gemaakt. Lea helpt mensen op 4 manieren: 

  1. Ze geeft mensen een veilig zelfstandig gevoel door veel stabiliteit en ondersteuning te geven tijdens het lopen; 
  1. Ze bevordert sociaal contact doordat je kan videobellen via een scherm in de rollator en ze kan herinneren aan gemaakte afspraken; 
  1. Ze is een mobiele assistent die je kan helpen met opstaan uit bed of een stoel of kan ondersteunen tijdens het lopen. De gebruiker kan haar zelfstandig laten rijden op momenten dat dit nodig is; 
  1. Ze stimuleert een actief leven, bijvoorbeeld door met de gebruiker te dansen op zijn of haar favoriete muziek. Ze leidt haar gebruiker dan op een veilige manier. 

Ik vind het geweldig hoe in deze rollator zoveel functies zijn gecombineerd en het fascineert me dat de techniek van nu dit allemaal mogelijk maakt. Een rollator en telefoon/tablet bestonden natuurlijk al. Door van de rollator een robot te maken en dit te combineren met een telefoon/ tablet krijgt het apparaat zoveel meer mogelijkheden. Voor een rollator ziet ze er ook nog mooi uit. De motivatie van Maja Rudinac: Toen ze een jaar lang rondkeek bij verschillende zorginstellingen dacht ze: “Wat kan ik met mijn team doen om het leven van deze mensen te verbeteren?”. Volgens mij is ze daar heel goed in geslaagd! Ik zie hier het mooie gebruik van kwaliteiten die toch vaak als typisch vrouwelijk worden gezien: sociaal en maatschappelijk betrokken. 

Hoe zou het zijn als jouw dochter een positieve bijdrage kan leveren aan deze wereld, doordat zij apparaten, apps of technologie maakt, combineert of bedenkt?  

Zo’n robot moet natuurlijk geprogrammeerd worden. Heb jij een creatieve, nieuwsgierige dochter die graag met een computer werkt? Ik heb een gratis e-book gemaakt met drie eenvoudige programma’s. Ervaar de kick van programmeren, zonder installatie van software en zonder het schrijven van ingewikkelde code. Zo kan ze op een leuke en laagdrempelige manier ontdekken of programmeren iets voor haar is. Je kunt het e-book aanvragen door het formulier hieronder in te vullen.