Eenheden in de juiste volgorde zetten

Deze week heb ik een oefening bedacht die te maken heeft met rekenen. Bij het rekenen leer je om allerlei eenheden om te zetten in andere eenheden. Bijvoorbeeld km naar m of m naar mm.

Om deze sommen goed te kunnen maken, moet je natuurlijk weten in welke volgorde deze eenheden voorkomen. Wat is de grootste en wat is de kleinste?

Daarom heb ik deze week een oefening bedacht waarbij je de verschillende eenheden in de juiste volgorde gaat zetten en ook controleert of dat klopt.

Opdracht

De opdracht is als volgt:

  1. Bedenk de eenheden die je wilt gebruiken en in welke volgorde ze moeten staan. Ik heb voor deze oefening lengtes gebruikt en de volgorde van groot naar klein aangehouden. De volgorde is dan: km, hm, dam, m, dm, cm, mm.
  2. Verzin een manier om de verschillende eenheden door elkaar te printen. Zodat de persoon die het antwoord gaat geven, weet welke eenheden hij moet gebruiken, maar nog niet in welke volgorde ze te horen staan.
  3. Vraag om de oplossing (= de juiste eenheden in de juiste volgorde)
  4. Controleer de oplossing.
  5. Bonus: Vertel of de oplossing goed of fout is.

Tip: ik gebruik lijsten in mijn oplossing. 

Oplossing

Je kunt de oefening hier maken. Mijn oplossing kun je hier vinden. 

Een video met de uitleg van wat ik gedaan heb, vind je hier.

Er zijn als je gaat programmeren altijd meerdere oplossingen mogelijk. Het kan dus prima zijn dat jouw oplossing ook goed is, ook als is hij anders dan hierboven. Het gaat erom dat er hetzelfde antwoord uitkomt.

Heb je nog weinig ervaring met programmeren? Deze oefening is in Blockly gemaakt. Je hoeft dan nog geen echte code te schrijven, maar gebruikt blokken met duidelijke tekst in plaats van programmeren. Het is ook nog eens goed voor je Engels, want dat is de taal waarin de oefening gemaakt is.

Starterstip: open het scherm waar je de oefening kunt maken. Open een tweede tab met de oplossing. Probeer nu het programma na te maken.

Wil je elke week een herinnering als de nieuwe oefning beschikbaar is? Vul dan hieronder het formulier in (graag de gegevens van een volwassene gebruiken in verband met de AVG. Je kunt mijn algemene voorwaarden en privacyverklaring lezen onderaan mijn website.)

Liefs Esther 

Ja ik wil graag een herinnering als er een nieuwe oefening online is!

0 reacties