Knikkers sorteren

Als lesidee voor Wetenschap & Technieklessen op school, vond ik een opdracht om iets te maken dat knikkers kan sorteren. Dat kan natuurlijk ook digitaal! Het maakt niet zoveel geluid en je kunt wel zelf de kleuren van je knikkers kiezen.

Opdrachten

Opdracht 1

Voor deze oefening gaan we drie kleuren knikkers sorteren. In de eerste opdracht ga je tien knikkers tekenen. De kinkkers worden nog niet gesorteerd. Ik heb de volgende stappen gedaan om dit te doen:

 1. Maak een de volgende variabelen aan: ‘colors’,  ‘selected_color’, ‘x’
 2. Koppel de variabele colors aan een lijst met drie kleuren (ik heb hiervoor rood, blauw en geel gebruikt, maar je kunt zelf kiezen)
 3. Herhaal nu 10 keer:
  1. Geef de variabele ‘selected_color’ een willekeurig kleur uit de lijst ‘colors’
  2. Geef ‘x’ de waarde -50
  3. Ga naar de positie (‘x’, 0)
  4. Voeg ‘begin fill’ toe
  5. teken een cirkel met diameter 10
  6. Voeg ‘end fill’ toe
  7. Geef x de waarde x + 25

Opdracht 2

Sorteer nu de knikkers. Je kunt dit op heel veel verschillende manieren doen. Ik heb ervoor gekozen om een variabele ‘y’ toe te voegen en deze voor elke kleur een andere waarde te geven. 

Welke oplossing verzin jij?

Tip: ik gebruik een eigen functie ‘go_to’.  Deze ziet er zo uit: 

De functie go_to

Bij het tekenen in Blockly staat je pen altijd op het papier. Als je naar een andere positie wil om iets te tekenen, dan moet je eerst je pen optillen, dan naar de andere positie gaan en dan je pen weer neerzetten. Om dit niet elke keer te hoeven doen, kun je je eigen goto-functie maken. Die ziet er dan zo uit:

go_to_function

Oplossing

Je kunt de oefening hier maken. Mijn oplossing voor opdracht 1 kun je hier vinden en die voor opdracht 2 hier.

Een video met de uitleg van wat ik gedaan heb, vind je hier.

Er zijn als je gaat programmeren altijd meerdere oplossingen mogelijk. Het kan dus prima zijn dat jouw oplossing ook goed is, ook als is hij anders dan hierboven. Het gaat erom dat er hetzelfde antwoord uitkomt.

Heb je nog weinig ervaring met programmeren? Deze oefening is in Blockly gemaakt. Je hoeft dan nog geen echte code te schrijven, maar gebruikt blokken met duidelijke tekst in plaats van programmeren. Het is ook nog eens goed voor je Engels, want dat is de taal waarin de oefening gemaakt is.

Starterstip: open het scherm waar je de oefening kunt maken. Open een tweede tab met de oplossing. Probeer nu het programma na te maken.

Wil je elke week een herinnering als de nieuwe oefning beschikbaar is? Vul dan hieronder het formulier in (graag de gegevens van een volwassene gebruiken in verband met de AVG. Je kunt mijn algemene voorwaarden en privacyverklaring lezen onderaan mijn website.)

Liefs Esther 

Ja ik wil graag een herinnering als er een nieuwe oefening online is!

0 reacties